Kom in actie tegen de peuk

Sigarettenpeuken lijken onschuldig, maar dat is schijn. De twee grootste problemen: ze zijn van plastic en ze zitten vol chemische stoffen die het grondwater verontreinigen. Doe mee met de actiedag op 10 juli of ga nu al zelf aan de slag.   

Microplastics

In Nederland worden jaarlijks zo’n 25 miljard sigaretten gerookt. 10 Miljard peuken belanden op straat. De filters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Ze bestaan uit acrylacetaat. Dat breekt erg langzaam af en valt uiteen in microplastics. En die zwerven nog erg lang in het milieu rond.
Hoog tijd om dit probleem hoger op de agenda te krijgen, daarom sluit Wageningen Schoon aan bij de landelijke actie van het Plastic Peuken Collectief.

 

Vervuilende stoffen

Een sigarettenfilter is ontworpen om (een deel van) de schadelijke stoffen in rookwaren uit de longen van de roker te houden. Dat wil dus zeggen dat al die chemicaliën zich opstapelen ín die filter! We hebben het dan niet alleen over nicotine, maar ook over zware metalen, pesticiden, antivries, arseen en nog veel meer. Stoffen die veelal oplossen in water, dus die uiteindelijk in het oppervlaktewater of in het grondwater terecht komen.

 

Plastic Peuken Collectief

Het Plastic Peuken Collectief vindt dat het hoog tijd is om dit thema op de agenda te zetten. Daarom organiseert ze de Plastic Peuk Meuk Challenge. In meer dan 40 Nederlandse gemeenten worden in één maand zoveel mogelijk peuken geraapt. Met de gegevens die dit oplevert wordt een lobby gestart richting politiek en richting industrie.

 

Kom ook in actie

In Wageningen kan deelnemen op drie manieren:

  • Je kan in de periode van 10 juni tot 10 juli peuken rapen, en die vastleggen in de app Litterati. Dit is de meest gedetailleerde manier van gegevens verzamelen.
  • Je kan in de periode van 10 juni tot 10 juli peuken rapen, en het aantal tellen of schatten (1 peuk weegt ongeveer 1 gram). Geef dit aantal uiterlijk 10 juli 14:00 aan ons door, dan zorgen wij dat het bij Plastic Peuk Meuk terecht komt.
  • Je kan je op 10 juli aansluiten bij één van de peuken-raap-acties in Wageningen. Die starten in de binnenstad (bij de bblthk) en rondom de Marijkeweg (voormalige Bakkersvakschool). De acties starten om 10:00.

 

Meer informatie

Reacties zijn gesloten.