5.933 peuken opgeruimd

Afgelopen zaterdag waren vrijwilligers van Wageningen Schoon in de weer om sigarettenpeuken op te ruimen. In een paar uurtjes tijd werden 5933 peuken opgeraapt. Peuken die nu dus niet meer in het milieu terechtkomen. Daarmee was Wageningen één van de 76 gemeenten waar de actie Plastic Peuk Meuk werd uitgevoerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Nederland worden jaarlijks zo’n 25 miljard sigaretten gerookt. 10 Miljard peuken belanden op straat. Dat is een vuilniswagen vol – per dag! Sigarettenfilters zitten vol chemische stoffen. Niet alleen nicotine, maar ook zware metalen, pesticiden, antivries, arseen en nog veel meer. Stoffen die veelal oplossen in water, dus uiteindelijk in het oppervlaktewater of in het grondwater terecht komen. De filters zijn ook nog eens allesbehalve biologisch afbreekbaar, want ze bestaan uit acrylacetaat. Dat breekt erg langzaam af en valt uiteen in microplastics. En die zwerven nog erg lang in het milieu rond.

Om de roker tegemoet te komen, gaat Wageningen Schoon voor het luttele bedrag van 1 euro peukenpockets aanbieden. Op die manier heeft de roker altijd zijn of haar eigen asbak bij zich, zodat de peuk niet op straat hoeft te belanden. Binnenkort verkrijgbaar bij de lokale tabakswinkels, en nu al in Spelletjesbieb aan de Ferdinand Bordewijkstraat 13.

Reacties zijn gesloten.