Resultaten

De afgelopen jaren hebben veel Wageningers zich ingezet voor een zwerfafval-vrije omgeving. Een bloemlezing:


SinterklaasOpschoonWandeling

De laatste opschoonwandeling van 2017 vond plaats op zondag 3 december.

Met een tiental mensen maakten we de Lawickse Allee, de Marijkeweg en de Costerweg schoon. In totaal ruim 45 kilo, en een computer – die snel opgehaald werd door de eigenaar.


Opschoonwandeling bebouwde kom

De Opschoonwandeling van november 2017 vond plaats rondom Kirpestein. Albert Heijn Wageningen stelde dat erg op prijs, dus ondersteunde ze ons met wat lekkers voor onderweg!

Met bijna 20 mensen, waaronder een flink aantal kinderen, maakten we de wijde omgeving schoon. Zoals altijd werd ook deze keer het verzamelde zwerfvuil de volgende dag opgehaald door de gemeente. Fijn dat we op deze manier samen kunnen werken.


Opschoonvaart groot succes

Ruim 300 kilo afval werd er zondag 3 september 2017 uit de stadsgracht gevist: een fiets, een jas, verkeersborden, maar vooral heel veel flesjes en blikjes. De eerste Wageningse Opschoonvaart was een groot succes en wordt vanaf nu twee keer per jaar georganiseerd door Wageningen Schoon.

Op een zonovergoten zondagochtend waren zo’n 80 volwassenen en kinderen in de weer om de Wageningse stadsgracht en de oevers een grote schoonmaakbeurt te geven. “Wij doen mee omdat ik het belangrijk vind om mijn dochters te laten zien dat het eigenlijk heel normaal is om je eigen steentje bij te dragen aan een schone omgeving”, aldus Marjolein van Straaten. “En, eerlijk is eerlijk, het leek me ook erg leuk om met de meiden in een kano over de gracht te varen. Die kans krijg je niet vaak”.

Bijzondere vondst tijdens de opschoonvaart was een M&M-zakje met uiterste verkoopdatum 31 juli 1987. Het bewijst dat plastic niet vergaat en opruimen dus hard nodig is.

Voor mede-organisator Platform Stadsgracht Wageningen was samenwerking met Wageningen Schoon vanzelfsprekend, vertelt Rienk Kuiper. “De gracht is immers het visitekaartje van onze stad. Wat zou het mooi zijn als deze aandacht voor de gracht bijdraagt aan het open graven van de gracht bij de entree van het winkelgebied. Dan kan iedereen straks een heel rondje rond de stadsgracht varen en ’s winters, als we nog strenge winters krijgen, heel mooi schaatsen. Dat is wat Oud-Wageningers immers zeggen: ‘Vroeger kon je prachtig om de hele stad heen schaatsen’. Bovendien wordt het kroos minder als het water weer wat stroomt.”

Wageningen Schoon, gemeente Wageningen die de bootjes beschikbaar stelde en Platform Stadsgracht Wageningen bedanken iedereen voor de inzet en het meegebrachte enthousiasme. Vanwege het succes wordt de Opschoonvaart een vaste activiteit van Wageningen Schoon. In mei 2018 zal de tweede Opschoonvaart plaatsvinden, direct na het Bevrijdingsfestival waarbij er traditioneel veel afval in het water belandt. Houd de website in de gaten!


Plastic Soup Surfer ontvangt
Wagenings exploot op Woetstok

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga is 1 exploot rijker, met dank aan het festivalpubliek van Woetstok. Daarmee kan Merijn een producent van plastic verpakkingen formeel aanspreken op zijn aandeel in de plastic soup.

Peddelen, de hele Rijn af, van Zwitserland tot Rotterdam. Dat is wat de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga  al bijna een maand lang doet. Op een surfplank gemaakt van gevonden petflesjes en doppen,  en dat wel 1200 km lang! En toen stond hij opeens op het podium van Woetstok, te midden van muziek en heel veel mensen. Hij was daar op uitnodiging van Wageningen Schoon en Kanovereniging De Bovenste Polder.

Twaalf wasmanden vol zwerfafval uit de Rijn
De Plastic Soup Surfer nam 12 wasmanden vol zwerfafval mee naar Woetstok. Dit afval was verzameld door de kajakkers voordat ze Merijn op de Nederrijn bij Heteren troffen en hem naar Woetstok brachten. Daar werd hij verwelkomd door wethouder Dennis Gudden en Wagenings eigen soupsurfer Giel van Ingen (10 jaar).

Producenten dwingen door inzet deurwaarders
Met zijn expeditie #Source2Sea vraagt Merijn aandacht voor het probleem van de plastic soup dat zelfs al onze voedselketen is binnengedrongen. Hij wil producenten aansporen ervoor te zorgen dat er minder zwerfafval in de rivieren belandt, bijvoorbeeld door op kleine flesjes statiegeld in te voeren. Hij gaat dat doen in de vorm van zogeheten ‘desbewustheids-exploten’, die een deurwaarder aflevert op het bureau van de CEO van 10 grote Nederlandse bedrijven. Een kostbare aangelegenheid. Hij is dan ook erg blij dat het Wagenings festivalpubliek 1 van de 10 exploten bijeen heeft gebracht.


Plastic Soup Surfer op Woetstok!

Kanovereniging De Bovenste Polder en Wageningen Schoon hebben de Plastic Soup Surfer uitgenodigd zijn verhaal ook in Wageningen te vertellen. Op zaterdag 24 juni 2018 begeleiden kajakkers van de kanovereniging hem van Driel naar Wageningen. Onderweg verzamelen ze zwerfafval. Om 14:30 zal hij ons, vanaf het podium van Woetstok, meenemen in zijn strijd tegen de plastic soup.

De Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga, 44 jaar) is sinds begin juni bezig aan zijn 1200 kilometer expeditie genaamd #Source2Sea. Hij peddelt de gehele rivier de Rijn af – van de bron tot de monding – op een stand up paddle board gemaakt van plastic zwerfflesjes en doppen van het strand.

De Plastic Soup Surfer – een onafhankelijk opererende kunstenaar en avonturier – zoekt naar plastic zwerfafval in de rivier. Met deze expeditie wil de Plastic Soup Surfer de bewustwording rond het transport van plastic afval naar zee via de rivieren vergroten. Plastic zwerfvuil dat in de rivier terecht komt zal uiteindelijk in zee belanden, in kleinere stukjes afbreken, de voedselketen infiltreren en brengt daarmee het marine ecosysteem in gevaar.

Bewustwording is niet het enige doel van deze onderneming. Merijn wil ook de producenten van plastic producten op hun verantwoordelijkheid aanspreken als het gaat om ontwerp, gebruik van alternatieve materialen en/of de invoering van statiegeldsystemen. Dat gaat hij doen met zogeheten desbewustheids-exploten, die door een deurwaarder worden afgeleverd bij de directies van 40 in Nederland gehuisveste multinationals. Hiervoor is geld nodig: € 500 per exploot. Via de website van de plastic soup surfer kan iedereen voor €5 een aandeel kopen in een van de exploten.


Eerste Trash Run Wageningen:
36 renners, 110 kg zwerfafval!

Op donderdag 18 mei 2017 organiseerden atletiekvereniging Pallas ’67 en Wageningen Schoon samen de eerste Wageningse Trash Run. Aan het eind van de avond was er door de 36 renners ruim 110 kilo zwerfafval verzameld.

Aan het begin van de avond verzamelden 9 hardloopteams zich op sportpark De Bongerd. Na een korte warming up onder leiding van de green women  trokken de 9 teams van elk vier hardlopers over drie verschillende routes door Wageningen.

Met een soms aan fanatisme grenzend enthousiasme werd zwerfafval opgeraapt. Het winnende team scoorde maar liefst 29 kilo.

Deelnemer Marjolein: “Ik loop al tijden hard, en ergerde me vaak aan het zwerfafval dat ik dan zie liggen. Nu ik met de Trash Run heb meegedaan realiseer ik me dat het eigenlijk heel eenvoudig is om daar wat aan te doen. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar!”


Op 1 januari 2017 ruimden veel mensen het vuurwerkafval in hun eigen straat op. Anderen liepen mee met de Opschoonwandeling in het westelijk buitengebied. Er was behoorlijk wat achterstallig onderhoud weg te werken!

In het kader van hun maatschappelijke stage zijn vier leerlingen uit de tweede klas van het praktijkonderwijs van Pantarijn de boot in gegaan. Letterlijk, want ze maakten de stadsgracht schoon. “Ik wist niet dat er zo veel rotzooi in de gracht ligt” zegt één van de leerlingen. “Ik vind het goed dat we er met z’n vieren zo veel uitgehaald hebben”.

Ruim dertig (!) medewerkers van de gemeente  ruimden op de Dag van de Duurzaamheid 2016 het Olympiaplein, de Stadsbrink, de Gerdesstraat en wijde omgeving op. dscn4620-lores

Op 24 september 2016 staken een dozijn inwoners van Kortenoord hun handen uit de mouwen. “De kinderen waren zeer gemotiveerd om vuil te rapen, ik hoefde maar te zeggen ‘ daar zie ik wat ‘ en de kinderen stoven er op af. Ook volwassenen hebben goed mee gedaan. Het was een succes en voor herhaling vatbaar!”

Opschoonactie De Lynx

Natuurlijk was Wageningen Schoon ook aanwezig op de zonovergoten Molenmarkt 2016. Veel kinderen speelden enthousiast onze zwerfafvalrace of ons zwerfafvalbasketbal, veel volwassenen kwamen langs om over zwerfafval te praten. We lanceerden onze campagne elke dag een zwerfie en we konden vier nieuwe ZAPpers verwelkomen!molenmarkt

Op 8 september 2016 hebben zo’n 15 medewerkers op de Campus hun lunchwandelingetje nuttig besteed: de Mansholtlaan en wijde omgeving zijn weer zwerfafval-vrij.160908-opschoonwandeling-frc

Op 25 juni 2016 zetten we voor het eerst de fietskar in. Zo konden we een groot gebied bestrijken: Grebbedijk, havengebied, Afweg, Veerdam en Gen. Foulkesweg zijn nu weer spik en span.160625 Opschoonwandeling fiets 3 lores

Op 24 juni 2016 werden de vaste zwerfafval-opruimers beloond met een excursie in de uiterwaarden onder leiding van de boswachter van Staatsbosbeheer. Een interessante wandeling, met onder meer een ontmoeting met de zeldzame roerdomp.

Op 25 mei 2016 ondersteunden we een kinderfeestje. Moeder Margreet: “Wij hebben bij het loket van Wageningen Schoon spullen geleend voor het verjaardagsfeestje van onze dochter van zeven. Het was helemaal ‘echt’ met grijpertjes, handschoenen en opvallende hesjes, allemaal in een maat geschikt voor kinderen. Aanvankelijk waren er nog een paar kinderen wat afwachtend, maar gaandeweg werden ze steeds enthousiaster, ja bijna fanatiek zelfs. Ze vonden het duidelijk erg leuk. Ook bieden de meegeleverde vragen wel een leuke basis voor een quiz”.160525 Verjaardagsfeestje 1

Op 3 april 2016 hielden we met 20 mensen een opschoonwandeling in de BInnenstad. 160304 Duurzaam Lenteweekend 2

Op 3 april 2016 was Wageningen Schoon onderdeel van het Waste Lab, een informatief evenement waar u alles te weten kon komen over het verminderen, het scheiden en het recyclen van afval.

 

Op 27 maart 2016 is de Ritzema Bosweg opgeschoond.120314 Nude 12 lores

Op 27 maart 2016 is de Mansholtlaan opgeschoond, die is weer klaar voor de lente.120310 Mansholt 4 lores

Op 24 maart 2016 nam de Zwerfafvalbrigade de Lawickse Allee onder handen.160324 Lawickse Allee

Op 24 maart 2016 gebruikten 11 medewerkers van een bedrijf op de campus hun lunchpauze om zwerfafval op te ruimen langs de Mansholtlaan en Nijenoord Allee. Ook nu weer een grote oogst.160324 Mansholtlaan

Op 20 maart 2016 kwam de Zwerfafvalbrigade weer in actie langs de Diedenweg, de Mansholtlaan en de Grintweg. 160320 Mansholtlaan

Op 19 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag 2016, waren er opschoonacties in en rondom de Kruisstraat, de Wageningse Berg, de Hazekamp, Wageningen Hoog, NoordWest, de  Veerweg en de Sahara. Vele tientallen zakken zwerfafval werden verzameld. Hulde voor de deelnemers! Sommige groepen schreven een klein verslagje van hun actie; klik op de link om dat te lezen.160319 WagBerg

Op 16, 17 en 18 maart 2016 ruimden zo’n 30 medewerkers van Monsanto tijdens hun lunchwandelingetje 42 kilo zwerfafval op. De Wageningse Afweg, de Grebbedijk en de Lawickse Allee zijn een stuk schoner.160317 Monsanto

Op 15 maart 2016 haalden medewerkers van communicatiebureau De Lynx en buurtbewoners uit de aanpalende wijk Nieuw Kortenoord 14 zakken afval op – en dat in een lunchwandelingetje van nog geen uur!Opschoonactie De Lynx

Op 6 december 2015 organiseerde Wageningen Schoon, samen met gemeente en BinBang, een opschoonwandeling in de Nude. Opschoonactie Nude

Reacties zijn gesloten.